Å være fisker er et eventyr. Det handler om spenning, fysisk og svært variert arbeid. – Akkurat det vi liker, sier lærlingene Sigurd Angell Lorentzen (18) og Oskar Elias Johansen (18).
Det faller seg helt naturlig å satse på fiskeri eller havbruk når du kommer fra Skjervøy. - Vi har det i blodet, spøker Ina Ragnhildsdatter Skallebø og Isak Elias Isaksen.
Finnsnes Dykk og Anleggsservice (FDA) vokser og skal neste år ansette 12 nye medarbeidere. Flere av disse kommer til å være ungdom som har hatt lærlingetida si i bedriften.
– Still spørsmål. Mange spørsmål. Kollegene dine sitter på en gullgruve av informasjon. Dette er andreårslærling Renée Danielsen sitt råd til alle lærlinger.
De blå linjene er populære som aldri før. Og bedriftene jakter på dyktige lærlinger. – Men du må stå på fra første skoledag, er lærling Kasper Halonens tips.
Hilde startet som renholder på settefiskanlegget. En dag fikk hun være med inn til fisken. Fra da av var hun hekta. - Alt her er spennende. Nå tar hun fagbrev på jobb.
– Vi du ha en flat fisk eller en artig fisk? Gøy fisk? Det er forresten uer. Kokk Alexander på Mathallen i Tromsø kjører kurs for lærlingene i sjømatproduksjon.
Halvparten på skolen og halvparten i bedrift. Med lønn fra første dag! Christopher Lilleng Davidsen (16) elsker kombinasjonen. – Det blir mindre skole og mer penger det!