– Alle etterspør kunnskap og ferdigheter innen bøting, sier Daniel Sellevoll.
Han er andreårslærling som fisker om bord på not- og snurrevadbåten Nordhavet. Den 43 meter lange båten fra Engenes i Ibestad kommune er rustet for å fiske torsk, sei, sild, makrell og lodde og den drifter i turnus med fire uker på og fire uker av.
Opplæringskontoret for fiskerifag i Troms arrangerer kurs i bøting for sine lærlinger i lokalene hos Refa Vónin i Tromsø. I dag er åtte konsentrerte lærlinger samlet for å lære seg å reparere fiskeredskaper. Her er det både erfarne og uerfarne hender som syr sammen fiskegarn som har revnet.
– Ikke alle har vært borti dette før, vi burde lært mer om bøting og ulike knuter på skolen, mener Daniel som har måttet øve mye for å beherske kunsten.
Men etter snart to år om bord på Nordhavet som lærling, kjenner han at knutene og teknikken sitter.
– For det er en kunst, og et gammelt håndverk som er viktig selv i våre dager, sier instruktør Tommy Larsen. Sammen kollega Frits-Erik Hallangen er de eksperter på knuter og bøting, og de er også en del av fagnemnda for fiske og fangst, så disse møter lærlingene på fagprøven til våren.
– Da skal lærlingene testes, og bøting og knuter er en del av fagprøven. Det er viktig kunnskap du må ha som fisker. Det er et sterkt behov i fiskeflåten å ha mannskap som behersker det gamle håndverket. Å kunne reparere utstyr er alfa omega, for her snakker vi om utstyr i millionklassen, og det er både økonomisk og miljømessig viktig å reparere skader som kan oppstå under fiske, sier Hallangen.
Visste du at ei ringnot, for eksempel, koster 6-7 millioner kroner? Det er en stor investering som må vare lenge. Bøtekunsten som lærlingene lærer her i dag, skal bidra til å gi nota et langt liv. Det er dyrt og langt å gå til land for å reparere utstyr. Det de klarer å fikse mens de er i fiske, er svært viktig.
Med sakte bevegelser svinger lærlingene bøtenåla gjennom garnmaskene. Det er mange knuter og vendinger å holde rede på for å få solide sammenføyninger.
– Kan du kjøre et enkelt flaggstikk om egen part, spør Hallangen. Det høres gresk ut, men dette er knutespråket. «Om egen part», forklarer Hallangen,betyr at knuten, eller flaggstikket brukes når for eksempel to tau skal skjøtes sammen.
Flaggstikket er et av de sentrale knutene i skjøtefamilien. Her kommer flere knuter fiskere og andre som ferdes på sjøen må kunne:
Pålestikk
Halvstikk
Dobbelt halvstikk
Båtsmannsknopp
Enkelt flaggstikk
Dobbelt flaggstikk
Instruktør Tommy Larsen mener at ungdom som kan knuter, bøting og spleising av tau får et fortrinn når de søker jobb.
– Å jobbe på fiskebåt er både godt betalt og populært. Mange ønsker å bli fisker, og da må de kunne dette.