Jakter på dyktige lærlinger

17/2/2022
De blå linjene er populære som aldri før. Og bedriftene jakter på dyktige lærlinger. – Men du må stå på fra første skoledag, er lærling Kasper Halonens tips.

1. mars er det søknadsfrist på de videregående skolene. Stadig flere unge søker seg inn på de blå linjene og drømmer om ei framtid i sjømatnæringa.  Her er mulighetene mange, og valgmulighetene store.

Stå på fra første dag!

Kasper Halonenen valgte fiske og fangst og er i dag lærling ombord i tråleren Hermes.

– Fiske og fangst er ei helt fantastisk linje, men vær forberedt på å jobbe ræva av deg, ler han. 

For du må gripe sjansen til å vise deg fram overfor næringa hver gang du får sjansen.  Det er nemlig kamp om å få plass hos det han kaller stjernerederiene.

Lærlingene er en ressurs

Hermes er en av lærebedriftene og Signor Antonsen forteller at det er stor rift etter å få jobb ombord i tråleren.
– Vi har hatt mange på utplassering, og vi har alltid lærlinger ombord. Noen er også så heldige at de får fortsette ombord etter fagbrevet. Vi gleder oss stort over ungdommens inntog i fiskeflåten. De skal først og fremst lære fiskeryrket hos oss, men de er også en ressurs for selskapet. Mannskapet er veldig glade for å ha opplæringsansvar overfor lærlinger.

Samfunnsansvar i næringa

Antonsen beskriver jobben som fisker som mer populær en noensinne. 

– Bedriftene er flinke og tar samfunnsansvar ved å ta inn lærlinger. Vi i Hermes har gjennom flere år jobbet systematisk med å vise fram livet på havet og hva vi holder på med. Denne synligheten er viktig for å rekruttere unge inn i næringa. Og vi foretrekker ungdommer som tar utdanning innen fiske og fangst. I dag er gjennomsnittsalderen ombord 38 år med en fordeling fra 18 – 62 år. 

Store valg muligheter

Valgmulighetene for elevene som søker seg inn på naturbruk på videregående skole. Et vanlig utdanningsløp mot et fagbrev er to år i skole og to år i bedrift, men det finnes ulike andre varianter, forteller Annbjørg Reiersen som er daglig leder i Opplæringskontoret for fiskerifag. 

Mens Hermes hovedsakelig rekrutterer lærlinger fra linja Fiske og fangst, er fabrikksjefen hos Lerøy Aurora, Tore Pedersen, interessert i elevene som tar industriell sjømatproduksjon.

" Unge folk med friske tanker – det er drømmen for enhver bedrift som jakter på lærlinger"

Fabrikksjef Tore Pedersen, Lerøy Aurora 

Du kan møte flere av våre lærlinger på vår Instagramkonto.

Også teknologifag 

- Men også de som tar mekaniske fag, for dagens fabrikker trenger mennesker med teknisk kompetanse også. Unge folk med friske tanker – det er drømmen for enhver bedrift når de jakter på lærlinger, sier Pedersen. Han leder Skjervøys største arbeidsplass hvor de slakter laks stort sett hele året. Lerøy er en stor matprodusent i regionen, og Pedersen håper på flere lærlinger.

- Vi har to lærlinger i år på prosessanlegget. Akvakulturlinja er generelt populær blant ungdommen, men vi har samtidig en jobb å gjøre for å rekruttere til linja industriell sjømatproduksjon, sier Pedersen.

Han tror mange myter henger igjen om fiskebrukene, men poengterer at dagens anlegg ikke bare ser mer moderne ut, men krever utdanning og kompetanse også innen teknologi, elektronikk, automatikk og mekanikk.

Betrodd halvlotting

Det er bare dager før Kasper mønstrer på Hermes igjen. Han har fått større sjanser ombord enn han kunne drømme om, da han ble såkalt halvlotting på en av turene. 

- Det betyr at jeg tjener bedre og får halv lønn av det en fisker tjener. Det er et knepp opp mot å bli fullverdig fisker. Viktigst for meg var det å bli sett av mannskapet og betrodd jobben, sier Kasper.

Kasper var usikker på videre skolevalg før han valgte å flytte fra Trøndelag til Nordreisa for å ta naturbruk og senere fiske og fangst. 

- Jeg likte fagene på ungdomsskolen dårlig og valgte praktiske linjer på videregående. Det var smart og veldig interessant for jeg begynte faktisk å glede meg til å gå på skolen. Jeg anbefaler det veldig.

Et siste råd fra Kasper er å utnytte alle sjansene man får overfor lærebedriftene til vise hva man kan.

50 medlemsbedrifter

Opplæringskontoret for fiskerifag i Troms har 50 medlemsbedrifter innenfor sjømatnæringa. Det er rederi med store og mindre fiskebåter, akvakulturbedrifter, settefiskanlegg, servicebåter og produksjonsbedrifter innenfor sjømat.

- Mulighetene er mange for alle disse er på jakt etter lærlinger som kan ta del i verdiskapinga i nord, sier Reiersen.

- Kanskje du blir den neste?