De er i gang med sin tredje utplasseringsuke på den hypermoderne snurrevadbåten Arnøytind. Nyinvesteringen til drøye 200 millioner kroner er 50 meter lang og 12 meter bred. Den er proppet med hypermoderne utstyr og teknologi, og er rigget for snurrevad og not. Etter et storslagent sildefiske på Lopphavet fikk Ina og Isak med seg den høytidelige dåpen som ble arrangert i Tromsø under praksisoppholdet.
Moderne arbeidsplass
- For en fantastisk arbeidsplass, sier Skjervøy-ordfører Ørjan Albrigtsen som er med på omvisning av Skjervøys nye bedrift sammen Ida og Isak.
- Dette er en investering som betyr vanvittig mye for skjervøysamfunnet. Det er flott å ha redere som satser og tenker langsiktig. Dette er også et rederi som er dyktige til å ta inn lærlinger og praksiselever, som er uhyre viktig for den framtidige rekrutteringen, sier Albrigtsen.
Viktig test for framtida
Det er også Ina og Isak glade for. Ombord i en flunkende ny båt opplever de det virkelige fiskerlivet.
- Vi går begge fiske- og fangst ved Nord-Troms videregående skole avdeling Skjervøy og skal bli fiskere, forklarer Isak.
- Vi jakter også lærlingeplass til sommeren, så det er utrolig viktig å få testet seg for det virkelige livet.
Smart å velge fiske- og fangst
Isak har fisket siden han var ni år og har aldri vært i tvil om hva han skulle bli. Ina har bevisst valgt fiske- og fangst fordi hun har lyst å bli fisker. Og det er det stadig flere unge som ønsker.
- Det er rett og slett smart å ta fiske og fangst, for du lærer mye og får i tillegg tatt mange verdifulle sertifikater og kurs som er attraktive uansett hvilket yrke du velger, sier Ina. Hun er eneste jente av de femten elevene på VG2 Fiske- og fangst, og er fast bestemt på at hun skal bli fisker.
- Jeg er også interessert i det som foregår på brua. Kan skipper eller styrmann være framtidsjobben?
17-åringene sier de er født inn i yrket. Foreldre og besteforeldre har levd av havet, enten i fiskeri- eller havbruksnæringa, som er den desidert største næringsveien på Skjervøy.
Kunnskap og gode holdinger
-De er framtida, og de skal overta store sko, sier Svein Roger Karlsen om utplasseringselevene og lærlingene han har ombord.
Arnøytind har i en årrekke vært opplæringsbedrift med ansvar for lærlinger.
-Noen av de første lærlingene jeg hadde i 2002 er fortsatt ombord. Å sikre framtidig rekruttering til yrket er viktig, og ungdommen kommer ombord med oppdatert kunnskap og gode holdninger, sier Karlsen.
Mangeårig lærebedrift
Arnøytind As er et fiskebåtrederi stiftet i 1994 og er eid av brødrene Jan-Kjetil Karlsen og Svein Roger Karlsen. De har hjemmehavn i Arnøyhamn og har en årrekke vært medlemsbedrift i Opplæringskontoret for fiskerifag i Troms.
- Vi er alltid på jakt etter fiskefartøy som ønsker å ta inn lærlinger. Vi trenger en god variasjon mellom små og større fartøy. Arnøytind har vært en aktiv og viktig opplæringsbedrift i mange år, og er en populær bedrift, sier Annbjørg Reiersen i Opplæringskontoret for fiskerifag.
Vi trenger flere fiskefartøy
- Dette er en flott måte å rekruttere til yrket, sier hun og understreker at bedriftene tar samfunnsansvar og bidrar til utdanning av fagarbeidere.
Veien dit er kortere enn kanskje mange tror. For å bli godkjent lærebedrift forplikter båten å tilby oppgaver som oppfyller målene i læreplanen. Bedriften må ha en faglig leder som har ansvar for lærlingene.
- Men vi er også her for lærebedriftene og lærlingene, og ordner mange av de praktiske tingene rundt lærlingen og vi følger opp både faglig leder og lærling underveis, sier Reiersen.